Surdej

  • Surdej

    Surdej

    100 g hvedemel

  • 100 g rugmel
  • 1 tsk honning
  • et stykke gær på størrelse med en ært
  • 1 tsk molkosan

Bland 100 g hvedemel, 100 g rugmel, 1 tsk honning, et stykke gær på størrelse med en ært, 1 tsk molkosan, koldt vand til at binde det sammen til en tyk grød og lidt salt. Lad det stå på køkkenbordet i et døgn.

Første gang man bager med den er den fin nok, men den bliver med den rigtige pleje kun bedre med alderen. Denne pleje består i enten at bruge den mindst hver 14. dag, eller at fodre den med lidt mere vand og rugmel, ca. en håndfuld af hver, én gang om ugen. Så har den noget at leve at og bliver ikke for sur.

Opbevar surdejen i køleskab i et glas, drys den med lidt salt på overfladen.

Bruges til rugbrød

Print opskrift